2024. gada 10. septembrī Porto, Portugālē notika GISTAR pētījuma Datu un drošības uzraudzības padomes tikšanās, lai apspriestu līdz šim projektā paveikto. Latvijas Universitātes Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes Klīniskās un profilaktiskās medicīna institūta pārstāvji, kuri vada šo Eiropā un pasaulē unikālo pētījumu, ziņoja par pētījuma gaitu un drošības un privātuma prakšu ievērošanu datu apstrādē un darbā ar pētījuma dalībniekiem.

Photo by Nick Karvounis on Unsplash 

Padomes tikšanās piedalījās arī GISTAR pētījumā iesaistītie pētnieki: LU Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts pētnieki prof. Mārcis Leja, Inese Poļaka, Danute Ražuka-Ebela, Starptautiskās vēža izpētes aģentūras (Pasaules Veselības organizācija) pētniece Jin Young Park un projekta GISTAR koordinatore Līga Krauze.
GISTAR ir daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanai, veicot Helicobacter pylori (H. pylori) eradikāciju un nosakot pepsinogēnu līmeni. Ar tā palīdzību tiek meklētas jaunas stratēģijas kuņģa vēža mirstības samazināšanai augsta riska zonās. Pētījumu, kas notiek tikai Latvijā, veic Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts.


Tikšanās laikā GISTAR pētījuma Datu un drošības uzraudzības padome atzinīgi novērtēja visas komandas līdz šim paveikto, kā arī veiksmīgo darbu, ievērojot pacientu intereses, drošību un privātumu, kā arī ieteica turpināt pētījumā plānoto iekļauto dalībnieku novērošanu.
GISTAR pētījums ir unikāls ne vien Latvijas, bet arī Eiropas mērogā, un tas guvis starptautisku ievērību. Daļa dalībnieku GISTAR pētījumā bija saņēmuši ārstēšanas kursu H. pylori izskaušanai – tagad pētījumu centros tiek veikts speciāls elptests lai noteiktu, vai izskaušana bijusi veiksmīga. Visiem dalībniekiem paņemtas asins analīzes, kurās tuvākā nākotnē tiks noteikti dažādi ar iekaisumu un vielmaiņu saistīti parametri. Šīs analīzes tiks veiktas arī paraugos, kas paņemti dalībniekiem pirms pieciem līdz vienpadsmit gadiem un sasaldētā veidā glabājas laboratorijā. Veco un jauno analīžu rezultāti tiks salīdzināti. Tiks izpētīts, vai izmaiņām asins analīzēs un ar veselību saistītos notikumos ir kāda sakarība ar H. pylori izskaušanas medikamentu lietošanu. Tāpat arī tiks izvērtēts, vai ir kādas sakarības ar to, ka H. pylori infekcija netiek ārstēta.
Latvijas iedzīvotāju iekļaušana GISTAR pētījumā sākās 2013. g. oktobrī un turpinājās līdz 2023. g. augustam. Tajā tika iekļauti kopumā 11223 dalībnieki. To apsekošana tika uzsākta 2023. gada martā un ilgs līdz 2026. gada februārim Eiropas savienības atbalstīto projektu EUROHELICAN un TOGAS ietvaros.

No 2023. gada pavasara darbību uzsākuši un beiguši pētījuma centri Ludzā, Alūksnē, Cēsīs un Saldū, kuros uz apsekošanu aicināti GISTAR dalībnieki, kas pētījumā iekļauti no 2013. līdz 2015. gadam. Šobrīd darbību turpina centrs Rēzeknē un 5. septembrī … atvērts centrs Madonā. Kopumā uz apsekošanu pētījuma centros ieradušies vairāk nekā 2000 cilvēku. Šobrīd norit apjomīgs darbs ar datiem un to analīzi.

GISTAR pētījuma Datu un drošības uzraudzības padome dalībnieki ir eksperti medicīnas un ar to saistīto datu apstrādes un procesu jomās:
•    Priekšsēdētāja Īrisa Lansdorpa-Fogelāra (Iris Lansdorp-Vogelaar) ir Roterdamas Erasmus universitātes asociētā profesore, skrīninga novērtēšanas un modelēšanas eksperte;
•    Mangešs Torats (Mangesh Thorat) ir Londonas Universitātes pētnieks vēža prevencijas jomā;
•    Hosē Mašadu (José C. Machado) ir Porto Universitātes profesors, molekulārās patoloģijas un imunoloģijas eksperts;
•    Kolms Omoreins (Colm O’Morain) no Trinity koledžas Dublinā ir emeritēts profesors klīniskajā medicīnā;
•    Jans Bornšeins (Jan Bornschein) ir Oksfordas universitātes eksperts gastroenteroloģijas jomā;
•    Fatima Karneiro (Fátima Carneiro) ir patoloģijas eksperte no Porto Universitātes;
•    Manona Špāndere (Manon Spaander) ir kuņģa-zarnu trakta onkoloģijas profesore Roterdamas Erasmus universitātē.

 

Dalīties