12. septembrī Porto, Portugālē notiek projekta "Ceļā uz kuņģa vēža skrīninga īstenošanu Eiropas Savienībā"(“Towards gastric cancer screening implementation in the European Union”, saīsinājumā - TOGAS), ko vada Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (KPMI), otrā konference par kuņģa vēža skrīningu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu veselības politikas veidotājiem, pētniekiem un medicīnas speciālistiem. Konferencē piedalās dalībnieki no 27 valstīm.

Latvija spilgti iezīmējas pasaules kartē. To turpmāk labi zinās gan Japānas, Korejas, Ķīnas, kā arī Latīņamerikas un ASV speciālisti. Diemžēl ne pozitīvā ziņā. Ne vienā vien lektoru prezentācijā no dažādām pasaules valstīm sarkani izcelta tika Latvijas nelabvēlīgā situācija kuņģa vēža jomā, vienlaikus augstu novērtējot mūsu pētnieku zinātnē sasniegto, kas turpmāk palīdzēs uzlabot sabiedrības veselības pasākumus gan Eiropā, gan arī ārpus.
Konferencē dalībnieki atzina, ka Latvija gan Eiropas, gan pasaules mērogā ir viena no valstīm ar visaugstāko kuņģa vēža saslimstību, pat situācijā, kad saslimušo skaits samazinās. Līdz ar to, būtu sagaidāms, ka prevencijas pasākumu ieviešanai vajadzētu būt ar visaugstāko efektivitāti, salīdzinot ar citām valstīm ES. 
Šī iemesla dēļ Latvijai būtu jāieņem vadošā loma Eiropā ne tikai pētniecībā, bet arī ieviešot kuņģa vēža prevencijas programmas reālā dzīvē. Tomēr pagaidām tas nav noticis.
Lai gan konferencē par kuņģa vēža prevenciju piedalās ievērojams skaits Latvijas profesionāļu un pētnieku, kuri iepazīstināja ar paveikto šajā jomā, tajā nav pārstāvēti Latvijas oficiālo institūciju pārstāvji ar pilnvarām pieņemt lēmumus par kuņģa vēža skrīninga programmu ieviešanu valstī.
Šobrīd Horvātija, Lietuva, Portugāle izskata iespēju ieviest kuņģa vēža skrīningu; vēl papildus citas ES valstis uzskata skrīninga ieviešamu par mērķtiecīgu. Latvijā ar augstāku saslimstību pagaidām jautājums nav ticis izskatīts.
“Latvija pašlaik vada Eiropas līmeņa projektu TOGAS, kura mērķis ir apkopot trūkstošos datus un izstrādāt ieteikumus organizēta kuņģa vēža skrīninga ieviešanai Eiropas valstīs ar visaugstāko saslimstību. Latvija šajā sarakstā ir viena no līderēm, un būtu tikai loģiski, ja valsts rīkotos aktīvāk arī prevencijas programmu ieviešanā. Vienlaikus jāatzīmē, ka valsts apmaksāta skrīninga programmas nepieciešami pragmatiski plānot. Šim mērķim realizējami arī pilotpētījumi. Varu tikai ieteikt tādus plānot jaunajā Onkoloģijas plāna realizēšanas periodam” sacīja KPMI direktors, profesors Mārcis Leja.


Par TOGAS: Projekta, kurā piedalās 20 partneri no 14 valstīm, mērķis ir izstrādāt ieteikumus kuņģa vēža skrīninga ieviešanai ES valstīs. Lai to sasniegtu, plānots veikt trīs plaša mēroga pilotpētījumus, ar kuru palīdzību 36 mēnešu laikā tiks attīstīti dažādi kuņģa vēža skrīninga un agrīnas diagnostikas aspekti. Vienlaicīgi tiks izstrādātas arī medicīnas ētikas normām atbilstošas un izmaksu efektīvas vadlīnijas veiksmīga skrīninga ieviešanai. Tas nepieciešams, jo Eiropā pašlaik trūkst efektīvas kuņģa vēža skrīninga metodes. Līdzšinējie pētījumi liecina, ka kuņģī mītošās un kuņģa vēža attīstību veicinošās baktērijas Helicobacter pylori izskaušana kuņģa vēža izraisītu nāves gadījumu skaitu varētu samazināt pat par 40%, tāpēc būtiski atrast veidus, kā šo profilaksi realizēt praksē.
 

Dalīties