Vadošais gastroenteroloģijas žurnāls GUT* ir publicējis profesora Mārča Lejas rakstu par kuņģa vēža skrīninga statusu un perspektīvām Eiropā.

Lai gan Eiropas Savienības Padome ir ieteikusi ieviest kuņģa vēža skrīningu, vadlīnijas par to, kā īstenot šo procesu, vēl ir jāizstrādā. Stratēģija "meklēt un ārstēt" attiecībā uz Helicobacter pylori, proti, aktīva infekcijas klātbūtnes meklēšana ar mērķi to iznīcināt, ja tests ir pozitīvs, ir visperspektīvākā stratēģija Eiropai. Rakstā arī sniegts īss ieskats par pašreizējiem ieviešanas pētījumiem Eiropā: GISTAR, Eurohelican, TOGAS, EUCanScreen.


KOPSAVILKUMS

  • Kuņģa vēža gadījumu absolūtais skaits Eiropā katru gadu pieaug. Eiropas Savienības Padome ir ieteikusi ieviest kuņģa vēža skrīningu valstīs vai reģionos ar augstu kuņģa vēža saslimstību un mirstības rādītājiem. Tomēr līdz 2024. gadam Eiropā nav uzsākta neviena organizēta kuņģa vēža skrīninga programma.
  • Ir vairāki veidi, kā samazināt kuņģa vēža slogu, taču *Helicobacter pylori* (H. pylori) infekcijas "meklēt un ārstēt" stratēģija šķiet vispiemērotākā Eiropai. Jāatzīmē, ka šī stratēģija būtu saistīta ar pastiprinātu antibiotiku lietošanu.
  • Eiropas Savienībā ir ieteicams tikai organizēts uz populāciju balstīts vēža skrīnings, tādēļ arī kuņģa vēža skrīningam ir jāatbilst organizētas skrīninga programmas kritērijiem. Šajā sakarā jāņem vērā vairāki skrīninga organizācijas aspekti pirms pilnīgas kuņģa vēža profilakses ieviešanas Eiropā; starp tiem ir mērķa grupas vecuma diapazons, testu veidi, H. pylori izskaušanas režīmi un uzraudzības stratēģijas. Pašlaik tiek sagaidīts, ka tādi projekti kā GISTAR, EUROHELICAN, TOGAS un EUCanScreen sniegs nepieciešamos pierādījumus. Atsauksmes no lēmumu pieņēmējiem un potenciālajām mērķa grupām, tostarp neaizsargātām populācijām, būs svarīgas programmas plānošanai.
  • Šajā rakstā sniegts pārskats par Eiropas iestāžu nesenajiem lēmumiem, progresu kuņģa vēža skrīninga īstenošanā Eiropā un gaidāmajiem izaicinājumiem. Visbeidzot, tiek piedāvāts iespējams algoritms kuņģa vēža skrīningam Eiropā.
  • *Gut ir vadošais starptautiskais gastroenteroloģijas un hepatoloģijas žurnāls, kuram ir izveidojusies reputācija, jo tas publicē pirmklasīgus klīniskos pētījumus par gremošanas traktu, aknām, žults vadiem un aizkuņģa dziedzeri. Gut piedāvā aktuālu, autoritatīvu un uz klīnisko praksi orientētu saturu visās gastroenteroloģijas un hepatoloģijas jomās. Regulāri tiek publicēti arī raksti, kas apraksta jaunus slimību mehānismus un jaunas diagnostikas un ārstēšanas stratēģijas, kuras, visticamāk, tuvākajā nākotnē ietekmēs klīnisko praksi, un tos veido vadošie speciālisti.

Visu rakstu varat izlasīt šeit: https://gut.bmj.com/content/early/2024/09/04/gutjnl-2024-332705.full

Dalīties