Brīvpieejas e-žurnālā Gut Microbes* publicēts raksts par pētījumu, ko veicis ASV Nacionālais vēža institūts. Pētījumā Gene content, phage cycle regulation model and prophage inactivation disclosed by prophage genomics in the Helicobacter pylori Genome Project analizēti 1011 H.pylori paraugu genomi no 50 valstīm.

30 paraugus pētījumam piegādājuši zinātnieki no Latvijas*, kuri šā pētījuma ietvaros ne tikai veiksmīgi sadarbojušies ar zinātniekiem no Centrālāzijas valstīm, bet arī palīdzējuši apstrādāt daļu no paraugiem pētījuma veikšanai.

Raksts pieejams šeit!


*Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (Mārcis Leja, Reinis Vangravs, Ģirts Šķenders, Aiga Rūdule & Ilze Kikuste
SIA “Gremošanas slimību centrs GASTRO”(Mārcis Leja & Aigars Vanags)
Rīgas Austrumu klīniskā slimnīca (Mārcis Leja, Ģirts Šķenders & Dace Rudzīte)

*Gut Microbes ir brīvpieejas e-žurnāls par pētījumiem, kas saistīti ar zarnu trakta mikrobiotu (dažādi mikroorganismi, kas dzīvo gremošanas traktā). Žurnālā regulāri tiek publicēti raksti par zarnu mikrobiotas lomu dažādos kuņģa-zarnu trakta, aknu un sirds slimību, vēža, kā arī kairinātu un iekaisīgu zarnu slimību gadījumos.

Dalīties