Pirmoreiz pētījuma centrs Saldū tika atvērts 2015. gadā, deviņus gadus vēlāk pētījuma centrs atvērts otro reizi, kurā līdz 2024. gada jūlija beigām uz apsekošanu ieradās 548 GISTAR dalībnieki.

Pētījuma dalībniekiem tika ievākta dažāda veida informācija par gremošanas sistēmas, sirds un metabolu slimību notikumiem kopš pirmās vizītes, dzīvesveidu un ēšanas paradumiem un daudziem citiem jautājumiem.

GISTAR pētījums ir unikāls ne vien Latvijas, bet arī Eiropas mērogā, un tas guvis starptautisku ievērību. Daļa dalībnieku GISTAR pētījumā bija saņēmuši ārstēšanas kursu H. pylori izskaušanai – tagad pētījumu centros tika veikts speciāls elptests lai noteiktu, vai izskaušana bijusi veiksmīga. Visiem dalībniekiem paņemtas asins analīzes, kurās tuvākā nākotnē tiks noteikti dažādi ar iekaisumu un vielmaiņu saistīti parametri. Šīs analīzes tiks veiktas arī paraugos, kas paņemti dalībniekiem pirms deviņiem gadiem un sasaldētā veidā glabājas laboratorijā. Veco un jauno analīžu rezultāti tiks salīdzināti. Tiks izpētīts, vai starp izmaiņām analīzēs un ar veselību saistītos notikumos ir kāda sakarība ar H. pylori izskaušanas medikamentu lietošanu. Tāpat arī tiks izvērtēts, vai ir kādas sakarības ar to, ka H. pylori infekcija netiek ārstēta.

Visiem dalībniekiem tika piedāvāts veikt fēču imūnķīmisko testu lai noteiktu slēpto asiņu klātbūtni izkārnījumos un tiem, kam bija pozitīvs tests, tika ieteikts veikts kolonoskopiju jeb resnās zarnas izmeklēšanu. Šī izmeklējuma laikā var konstatēt polipus jeb veidojumus, kuru noņemšana mazina resnās zarnas vēža attīstības risku.

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta pētniece, gastroenteroloģe Dr. med Danute Ražuka-Ebela stāsta: “No 2023. gada pavasara darbību uzsākuši un beiguši pētījuma centri Ludzā, Alūksnē, Cēsīs un Saldū, kuros uz apsekošanu aicināti GISTAR dalībnieki, kas pētījumā iekļauti no 2014. un 2015. gada. Šobrīd darbību turpina centrs Rēzeknē. Kopumā uz apsekošanu pētījuma centros ieradušies vairāk nekā 2000 cilvēku (Ludzā 546, Alūksnē 331, Cēsīs 332, Saldū 548, Rēzeknē 340). Šobrīd norit apjomīgs darbs ar datiem un to analīzi.  Esam ļoti pateicīgi pētījuma dalībniekiem par ieguldīto laiku kopīga mērķa vārdā.”
Par GISTAR: Tas daudzcentru randomizēts pētījums kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanai, veicot baktērijas H. pylori eradikāciju jeb izskaušanu un nosakot pepsinogēnu līmeni. Latvijā pētījums norisinās kopš 2013. gada.

Projekts “Kuņģa vēža izplatības mazināšanas paātrināšana Eiropā ar H. pylori izskaušanu” (saīsinājumā – EUROHELICAN) ir ES programmas “ES – veselībai” (EU4Health) atbalstīts projekts. Tā ietvaros tiek izvērtēta populācijā balstīta baktērijas H. pylori testēšanas un izskaušanas stratēģija. Infekcija ar H. pylori būtiski palielina risku saslimt ar kuņģa vēzi:  vairums kuņģa vēža gadījumu ir saistīti ar šo infekciju. Projekta ietvaros tiek izvērtēts H. pylori testēšanas un izskaušanas stratēģijas izmantojums populācijas līmenī un dažādi stratēģijas aspekti. Slovēnijā tiek pētīts šīs stratēģijas izmantojums jaunu cilvēku vidū. Latvijā izvērtē šīs stratēģijas efektus ilgtermiņā, apsekojot GISTAR pētījuma dalībniekus. 
Latvijā projektu EUROHELICAN vada Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts sadarbībā ar Slovēnijas Nacionālo Sabiedrības veselības institūtu (The National Institute of Public Health – NIJZ), Pasaules Veselības Organizācijas Starptautisko Vēža izpētes aģentūru (International Agency for Research on Cancer of the World Health Organization – IARC/WHO Francija), Nantes Universitātes slimnīcu (Nantes University Hospital, Francija) un Mariboras Dr. Ādolfa Drolca Kopienas veselības aprūpes centru (Community Healthcare Center Dr. Adolf Drolc Maribor, Slovēnija). Projekts turpināsies līdz 2025. gada aprīļa beigām.


Vairāk par projektu EUROHELICAN: www.kpmi.lu.lv/petnieciba/petniecibas-projekti/eurohelican/

Dalīties