No 17. – 19. jūnijam Klužā-Napokā Rumānijā norisinās projekta “Vēža misijas centru izveide: tīkli un sinerģija”(Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies – ECHoS) ietvaros rīkotie pasākumi, kuros piedalās arī LU KPMI pētniece Dina Bēma.

Pasākuma pirmajā dienā notika radošā darbnīca par vēža prevenciju, kurā dalībnieki prezentēja dažādas idejas kā novērst vēzi individuālā un sabiedrības līmenī pārtikas, pilsētvides attīstības un biznesa jomās.

18. un 19. jūnijā norisināsies Ģenerālās asamblejas sēdes, kurā organizatori un dalībnieki informēs par projektā līdz šim sasniegto. Tikšanās laikā tiks pārrunāti projektā veicamie darbi, kā arī plānota turpmāka savstarpējā sadarbība.

ECHoS projekta mērķis ir koordinēt un virzīt pētniecības un inovācijas un veselības aprūpes procesus vēža jomā saskaņā ar politikas veidošanas gaitu, kas palīdzētu radīt uz cilvēku centrētas veselības aprūpes un pētniecības sistēmas.

Projekta konsorcijā darbojas vairāk nekā 50 valsts, veselības aprūpes, akadēmiskās un nevalstiskās organizācijas no 28 valstīm, katrā no šīm valstīm tiks izveidoti Nacionālie Vēža misijas centri, tādējādi procesos un dialogā reģionālā un nacionālā līmenī tiks iesaistīts plašs ieinteresēto pušu loks no dažādiem sektoriem.

Latviju ECHoS projektā pārstāv vairākas organizācijas – Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Latvijas Zinātnes padome, LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts un citi –, kas sadarbosies ar konsorcija vadošajiem partneriem un vadošajiem ekspertiem visā pasaulē un Eiropā.
 
*Sadarbības līgums Nr. A3-2024/76 projektā “Vēža misijas centru izveide: tīkli un sinerģijas”(ECHoS)". Projekts ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības programmas "Apvārsnis Eiropa" apakšprogrammas „Vēža misija”, saskaņā ar dotācijas līgumu Nr.101104587 ietvaros.

 

Dalīties