10. starptautiskais Helikobaktērijas, kuņģa vēža un mikrobiotas simpozijs š.g. 12.-15. jūnijā notika Punta Cana, Dominikānas republikā.

Šāds simpozijs notiek katru otro gadu, galvenokārt koncentrējoties uz problēmām Latīņamerijas un Centrālamerikas valstīs, taču to organizēšanā liela loma ir vadošajiem ASV ekspertiem no Nacionālā Vēža institūta un Vanderbiltas universitātes, pasākumā tradicionāli aicināti piedalīties arī Eiropas un Japānas eksperti.
Simpozijā ar divām prezentācijām uzstājās arī M.Leja, informējot gan par kuņģa vēža skrīninga iniciatīvām Eiropā (GISTAR, EUROHELICAN, TOGAS, EUCanScreen pētījumi), gan arī par Latvijā veiktajiem oriģinālajiem pētījumiem, kas veikti sadarbojoties Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas, GASTRO Centra un Akadēmiskās histoloģijas laboratorijas pētniekiem un praktizējošajiem ārstiem. Jāatzīmē, ka Dominikānas republikā prezentētais pētījums ir labs, un viens no pirmajiem piemēriem sekundāro datu izmantošanai pētniecībā. Papildus augšminēto iestāžu materiālam pētījumā tika izmantots arī Jūrmalas pilsētas slimnīcā un Rīgas pilsētas 1. slimnīcā iegūtie dati, kas tika korelēti ar valsts Vēža reģistrā pieejamo informāciju.
Pasākums bija iespēja ne tikai prezentēt mūsu datus, bet arī kopīgi plānot turpmāko sadarbību, tostarp plānojot Portugālē paredzēto TOGAS projekta konferenci š.g. septembrī, jo vairāki konferences dalībnieki piedalījās simpozijā.
Izrādījies, ka iepriekš Latvijas pētnieki Dominikānas republikas oficiālajos pasākumos iepriekš nebija piedalījušies, līdz ar to ministrijas glabātuvēs Latvijas karogs neatradās. Līdz ar to šim pasākumam Latvijas karogs tika izgatavos speciāli (varbūt gan ne gluži pareizās krāsu proporcijās, taču tikpat prestižs kā blakus esošais Japānas u.c. valstu karogi)

Attēlā: M.Leja kopā ar simpozija galveno organizatoru, profesoru Modesto Kruz pie pasākumam īpaši izgatavotā Latvijas karoga
 

Dalīties