ASV, Teksasa štatā, Grapevinē no 12.-15. maijam norisinās Starptautiskais simpozijs par ožu un elektronisko degunu (International Symposium on Olfaction and Electronic Nose - ISOEN 2024), kurā piedalās arī pārstāvis no Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta – profesors, gastroenterologs Mārcis Leja.

Pasākums pulcē dažādu jomu sensoru tehnoloģijas attīstītājus un tajā tiks apspriestas tādas tēmas kā smaržu paraugu ņemšana un analīze, sensoru tehnoloģiju sasniegumi, smaržas un garšas analīzes ierīces, inovācijas datu analīzē, sensoro tehnoloģiju pielietojumu izpēte medicīnas un citās jomā, kā arī dažādi bioinženierijas risinājumi.
Pirms konferences pamata programmas notiekošajā apmācības programmā M.Leja bija aicināts ar stundas prezentāciju stāstīt par klīniskajiem izaicinājumiem Latvijā realizētajos pētījumos.
LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts, Gremošanas slimību centrs GASTRO un Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca pēdējo 10 gadu laikā bijuši iesaistīti ne vienā vien šādā pētījumi, izvērtējot mākslīgā deguna tehnoloģiju izmantošanas iespējas vēža diagnostikā – visvairāk šādu pētījumu bijis kuņģa vēža izpētes jomā, taču pētīts arī aparatūras pielietojums kolorektālā un plaušu vēža gadījumā, kā arī pielietojamība intensīvajā terapijā COVID-19 pacientiem.
Pētījumi (Sniffphone, Volgacore, VOGAS, HYCOR) guvuši finansiālu atbalstu gan no Eiropas, gan nacionālajiem fondiem, kā arī devuši iespēju vairākiem doktorantiem rezultātus izmantot savu darbu realizēšanā.
 

Dalīties