Februāra nogalē projekta REBALANCE konsorcija pētnieces no KPMI Signe Mežinska, Elita Poplavska un Anna Žabicka devās uz Austrumsomijas Universitāti Kuopio, Somijā, lai veiktu pirmo fokusgrupu par ētikas jautājumiem translācijas procesā no preklīniskiem uz klīniskiem pētījumiem.

REBALANCE projekta mērķis ir izpētīt molekulāros mehānismus, kas ir pamatā fokusētās ultraskaņas (FUS) izmantošanai un terapeitiskajai efektivitātei Alcheimera slimības gadījumā. Latvijas Universitātes pētnieciskās komandas uzdevums ir apzināt un izpētīt ētiskās problēmas un izaicinājumus pētniecības un pētījumu rezultātu komunikācijas procesos dažādu ieinteresēto pušu, piemēram, preklīnisko un klīnisko zinātnieku, cilvēku, kas slimo ar Alcheimeru un viņu tuvinieku skatījumā. Balstoties uz iegūtajiem interviju, aptaujas un fokusgrupu datiem, REBALANCE Latvijas komandas mērķis ir kartēt ētiskos riskus un tādējādi panākt efektīvāku preklīnisko rezultātu translāciju, kas potenciāli sniegtu artavu efektīvākai Alcheimera slimības pacientu ārstēšanai. 
Februāra vizītes ietvaros pētnieces tikās ar kolēģiem no Austrumsomijas Universitātes  -  molekulārās neirobioloģijas profesori Tarju Malm, pētniecisko direktoru Jukka Jolkkonen un viņu kolēģiem, apmeklēja Kuopio Universitātes slimnīcu un tikās ar Somijas Neirocentra koordinācijas vienības pārstāvjiem. Vizītes ietvaros prof. Signe Mežinska sniedza lekciju par ētiskiem izaicinājumiem preklīniskos pētījumos, kam sekoja fokusgrupa ar dažādas pieredzes preklīniskajiem zinātniekiem, lai izprastu viņu redzējumu par ētiskajiem izaicinājumiem viņu pētnieciskajā darbā, tostarp iegūto datu nodošanā klīniskajiem zinātniekiem un rezultātu komunicēšanā ar sabiedrību, pacientiem un viņu tuviniekiem. 
 

Dalīties