Pēdējos mēnešos aktīvi norit projekta “Ar plaušu vēzi saistīto riska faktoru un to ietekmes izpratne” (Understanding Lung Cancer related risk factors and their Impact jeb LUCIA) sagatavošanas darbi, pēc kuru izstrādes būs iespējams uzsākt projekta klīniskās aktivitātes ar pētījuma dalībniekiem. 31.01.2024. saņemts Centrālās medicīnas ētikas komitejas atzinums par pētījuma uzsākšanu klīnikā.

Klīnicisti un pētnieki ir vienojušies par projekta klīniskā protokola un standartprocedūru izveidi, izgatavoja pētījuma dalībnieku anketas. LU KPMI zinātnieki izveidoja pētījuma dalībnieku iekļaušanas algoritmu, pēc kura turpmāk tiks aicināti pētījuma dalībnieki dalībai projektā.
Paredzēts, ka piedalīties pētījumā tiks aicināti indivīdi no vairākām ārstniecības iestādēm, tai skaitā no ģimenes ārstu praksēm.
Kopumā projekta laikā paredzēts iekļaut pētījumā 6000 pieaugušos (vecumā no 40 līdz 80 gadiem) smēķētājus un nesmēķētājus, 1000 no tiem būs Latvijas iedzīvotāji.
Pētījums LUCIA ir Eiropas daudzcentru pētījums, kura mērķis ir izstrādāt prognozēšanas modeļus plaušu vēža agrīnai diagnostikai, pamatojoties uz riska faktoru identificēšanu un slimības izpratni šūnu līmenī, izmantojot riska novērtēšanas rīkus, neinvazīvās skrīninga ierīces un genoma analīzi. Projekta rezultātā tiks izstrādās rekomendācijas agrīnas diagnostikas programmai un metodes efektīvai plaušu vēža novēršanai.

Projekts ir finansēts no Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis Eiropa” saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 101096473, ko finansē Eiropas Savienība. Rakstā paustie uzskati ir tikai autora(-u) viedoklis un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības viedokli. Eiropas Savienība nav par to atbildīga."

Foto: Matīss Markovskis

Dalīties