21. februārī plkst. 16:00 Eiropas Parlamenta Zinātnes un tehnoloģiju nākotnes grupā (STOA) notiks Eiropas Parlamenta deputāta Ivara Ījaba organizēta apaļā galda diskusija par akadēmisko brīvību un atvērto zinātni  “Pētniecības ētika atvērtajā zinātnē Eiropai”. Diskusiju organizē sadarbībā ar Apvāršņa programmas projektu ROSiE “Atbildīga atvērtā zinātne Eiropā”, kurā viens no konsorcija partneriem ir arī Latvijas Universitāte. LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtu diskusijā pārstāvēs asociētā profesore Signe Mežinska. 

Apaļā galda diskusijas mērķis ir rosināt sarunu par to, kā atvērtā zinātne ir saistīta ar akadēmisko brīvību. Atvērtās zinātnes principi prasa mainīt zinātnisko domāšanu un praksi, kā arī veidot jaunu atvērtās zinātnes mērķiem atbilstošu infrastruktūru un pārvaldības modeļus, kas ietver vadlīnijas, rīcības kodeksus un apmācību. Nerisinātas ētikas problēmas, infrastruktūras trūkums un vāja pārvaldība negatīvi ietekmē atvērtās zinātnes principu ieviešanu un īstenošanu, ierobežojot akadēmisko brīvību, daudzveidību un iekļautību zinātnē. Diskusijas gaitā tiks meklēti risinājumi sekmīgai atvērtās zinātnes īstenošanai Eiropā.


Pasākums tiks straumēts. Programma un pasākuma tiešraide meklējama šeit.


Par ROSiE projektu
LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts kopš 2021. gada piedalās Apvāršņa 2020 projekta ROSiE īstenošanā. Šī projekta mērķis izstrādāt praktiskus instrumentus (vadlīnijas, mācību materiālus u. tml.), lai nodrošinātu pētniecības ētikas principu īstenošanu atvērtās zinātnes ietvarā. Institūta darba grupa asoc. prof. Signes Mežinskas vadībā īsteno projekta darba pakotni, kas izstrādā mācību materiālus par atbildīgu atvērto zinātni dažādās zinātņu nozarēs.

Foto: Pixabay

Dalīties