Lai izvērtētu līdz šim paveikto projektā ,,Gaistošo marķieru izelpas analizators kuņģa vēža skrīningam” un iezīmētu turpmāk veicamos darbus, šī gada 23.septembrī uz kopīgu sanāksmi bija pulcējusies projekta komanda no LU KPMI un projekta uzraudzītāji no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA).

Sanāksmē projekta zinātniskais vadītājs, profesors Mārcis Leja prezentēja projekta aktivitātes, kuras līdz šim ir ieviestas projekta realizācijas gaitā, kā arī īsumā aprakstīja turpmāk veicamās darbības. 

Savukārt, speciālisti no LIAA deva vērtīgus padomus projekta tālākai veiksmīgākai realizācijai, kā arī atzinīgi novērtēja līdz šim paveikto. 

Projekta galvenais mērķis ir portatīva nanosensoru ekspresanalizatora izstrāde kuņģa vēža skrīningam, lai noteiktu kuņģa vēzi un pirmsvēža stāvokļus, izmantojot tehnoloģiju, kas nosaka izelpas gaistošās organiskās vielas.

Projekts tika uzsākts jau 2018. gadā, un pa šo laiku ir sagatavoti ētikas pieteikumi, izstrādātas anketas, iepirktas divas jaunas izelpas elektroniskā deguna analizatora iekārtas, un vienai jau esošai iekārtai veikti ievērojami uzlabojumi, veikts prototipu instrumentu validācijas pētījums. 

Portatīvo ekspresanalizatoru ierīču validācijā tika iesaistīti Latvijas Universitātes Medicīnas Fakultātes studenti un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti-rezidenti. 

Dalībnieku rekrutēšana projektā tika uzsākta 2020.gada jūlijā, un tajā pašā laikā tika uzsākta pacientu rekrutēšana GISTAR pētījuma centrā Jēkabpilī. Kopumā pētījumā paredzēts savākt datus no 200-300 pacientiem. Izstrādes stadijā esošais slimības elpas modelis paredzēts agrīnai kuņģa vēža vai augsta riska gļotādas izmaiņu diagnosticēšanai. Pacienti, kuriem tiks novērotas minētās izmaiņas pētījuma laikā, tiks aicināti veikt bezmaksas augšējo endoskopiju. 

Projekts tiek finansēts ERAF (Eiropas Reģionālā attīstības fonda) 1.2.1.2. pasākuma "Atbalsts tehnoloģiju pārneses sistēmas pilnveidošanai" ietvaros, projekta ID Nr. KC-PI-2017/75 "Gaistošo marķieru izelpas analizators kuņģa vēža skrīningam"

Dalīties