VOGAS projekta ietvaros pieredzes apmaiņas vizītē Latvijā bija ieradušies Insbrukas universitātes vecākais pēcdoktorantūras pētnieks Dr. Pāvels Močaļskis (Pawel Mochalski) un Ukrainas Nacionālā vēža institūta Endoskopijas nodaļas vadītāja MD Irina Razumeiko un Minimāli invazīvās un endoskopiskās ķirurģijas un intervences radioloģijas nodaļas klīniskais onkologs MD Veronika Patsko.

Ārzemju kolēģu vizītes mērķi bija veikt pieredzes apmaiņu un metožu aprobāciju  (izmēģināšanu) gaistošo organisko marķieru un kuņģa biomateriālu iegūšanas procesos, iekārtu montāžas un lietošanas jautājumos, kā arī VOGAS projekta aktuālo jautājumu apspriešana. 

LU KPMI darbiniekiem - pētniekam Dr. Viktoram Velikam un vecākajai laborantei Marinai Alentjevai, kā arī ukraiņu kolēģēm MD Veronikai Patsko un  MD Irinai Razumeiko gaistošo organisko marķieru iekārtu montāžas un lietošanas apmācības novadīja Dr. Pāvels Močaļskis.
Kā arī laborante Marina Alentjeva kopā ar ukraiņu kolēģēm veica pacienta anketēšanu pirms operācijas.
Dr. Pāvels Močaļskis kopā ar LU KPMI zinātnisko asistentu Reini Vangravu pārrunāja jautājumus par Helicobacter pylori kultivēšanu. 
KPMI vadošais pētnieks Dr.med. Sergejs Isajevs demonstrēja Ukrainas kolēģiem biomateriāla ņemšanu pētījumu vajadzībām, ka arī izstāstīja par kuņģa pirmsvēža stāvokļu un audzēja histopatoloģiju.

Vizītes laikā Gremošanas slimību centrā  “GASTRO” ārste gastroenteroloģe, gastrointestinālās endoskopijas speciāliste Dr.med. Ilze Kikuste demonstrēja ārzemju viesiem pētījumā izmantotās  kuņģa sulas ievākšanas un kuņģu audu biopsijas  procedūras, ka arī tika izrunāti jautājumi par pacientu un izmeklējumu  datu ievadi Biobankas elektroniskajā sistēmā.

Vizītes noslēgumā viesiem tika organizēta ekskursija par Latvijas Universitātes  Akadēmisko centru un parādītas LU KPMI laboratorijas un Biobankas telpas Dabas mājā.

Projekts ir saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības programmas “Apvārsnis 2020” pētniecības un inovācijas programmas saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 824986 

Dalīties