No 2. līdz 5. jūnijam KPMI vadošā pētniece Signe Mežinska piedalījās Pasaules pētniecības godprātīguma konferencē Honkongā (http://www.wcri2019.org/), pārstāvot H2020 projektu VIRT2UE. Projekta mērķis ir veicināt pētniecības ētikas un godprātīguma ievērošanu pētījumos Eiropā.

Konferences laikā tika atklāta projekta ietvaros izstrādāta interneta vietne The Embassy of Good Science (https://www.embassy.science/). Vietnes mērķis ir palīdzēt zinātniekiem īstenot labas pētniecības prakses principus, piedāvājot atbildes uz jautājumiem, piemēram: kādi ir labas zinātniskās prakses principi un standarti? kā atrisināt ētiskas dilemmas, ar kurām zinātnieki sastopas savā praksē? ko darīt, ja rodas aizdomas, ka kāds no kolēģiem pārkāpj labas pētniecības prakses principus? 
Vietne ir unikāla, jo tā ir veidota, izmantojot Semantic MediaWiki programmatūru, kas ļauj zinātnieku kopienai savstarpēji sadarbojoties veidot vietnes saturu. Zinātnieki var piedalīties vietnes satura veidošanā, uzdodot jautājumus, sniedzot atbildes uz tiem, kā arī papildinot un labojot platformas saturu. 
Nākamajos divos gados H2020 projektu VIRT2UE un ENERI konsorciji turpinās veidot vietni The Embassy of Good Science, apkopojot pētniecības ētikas un godprātīguma vadlīnijas, izglītojošus resursus un gadījumus diskusijām. Abos konsorcijos kopā piedalās 19 Eiropas universitātes un organizācijas, t.sk. Latvijas Universitāte, un projektu kopējais budžets ir gandrīz 7 miljoni eiro. Rīgā 2020. gadā VIRT2UE projekta ietvaros tiks organizēta pētniecības ētikas un godprātīguma pasniedzēju reģionālā apmācības programma.  

Dalīties