Šodien savu darbību ir noslēdzis Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) lielākā pētījuma GISTAR Rēzeknes reģionālais centrs.

Pētījuma mērķis ir meklēt jaunas stratēģijas kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanai. 

Kopumā Rēzeknes pētījumu centrā divu gadu laika posmā no 2017. gada 3. aprīļa līdz 2019. gada 29. martam tika iekļauti 2 409 respondenti (attiecīgi sievietes - 1 480, vīrieši - 929).

Pētījuma zinātniskais vadītājs LU profesors Mārcis Leja pateicās Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājam Aleksandram Bartaševičam un domes pārvaldes “Sociālais dienests” vadītājam Gunāram Arbidānam par atsaucību un atbalstu pētījuma realizācijā Rēzeknes pilsētā, kā arī -  Rēzeknes pētījumu centra darbiniecēm par paveikto darbu. 

Latvijā GISTAR pētījums tika uzsākts jau 2013. gada oktobrī Cēsīs, un līdz šim tas norisinājies arī tādās Latvijas pilsētās kā Alūksne, Ludza, Saldus, Tukums, Dobele un Madona. Vērojama pozitīva tendence - katrā nākamajā pētījumu centrā iekļauto respondentu skaits palielinās. Salīdzinājumam Cēsu reģionālajā centrā tika iekļauts 761 respondents, Ludzas - 1018, Saldus - 1077.  Atzīmēsim, ka Rēzeknes centrā tā divu gadu darbības laikā iekļautie 2 409 respondenti ir līdz šim lielākais iekļauto respondentu skaits, kā arī Rēzeknes pilsētā pētījums norisinājies visilgāko laika posmu. 

GISTAR komanda plāno  pētījuma paplašināšanu citās Latvijas pašvaldībās un jau šobrīd norisinās aktīva komunikācija ar Jēkabpils pašvaldības pārstāvjiem par GISTAR pētījuma realizācijas uzsākšanu šī gada rudenī.

Kopumā Latvijā GISTAR pētījumā jau ir iekļauti  8 316 respondenti.

Dalīties