No 9.-14. janvārim LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta darbinieki piedalījās ISOCS ziemas skolas seminārā ISOCS Short Course on Breath Analysis and Gas Sensors, kas notika Austrijā, Kühtai pilsētā. Semināra dalībnieki tikās, lai prezentētu savus produktus un stāstītu par pielietošanas praksēm visā pasaulē, turklāt gan medicīnā, gan ražošanā, gan bioloģijā un citās nozarēs.

KPMI darbinieki seminārā iepazinās ar jaunākajām tendencēm mākslīgo degunu un gaistošo marķieru sensoru sfērā. Institūta direktors M.Leja, pētnieces L.Lauka un I.Poļaka uzstājās ar prezentācijām par LU/RAKUS pieredzi ar gaistošo marķieru sensoriem kuņģa vēža un kolorektālā vēža diagnostikā. Semināra laikā notika arī tikšanās ar starptautiskā Horizon2020 projekta "Sniffphone" sadarbības partneriem. Institūta darbinieki prezentēja paveikto “Sniffphone” projektā par pacientu iesaisti, sensoru datu analīzi un klīniskās validācijas procesu. Šajā vērienīgajā projektā, kura mērķis ir attīstīt jaunas slimību skrīninga metodes, izmantojot mākslīgā deguna tehnoloģijas, Latvijas Universitāte ir galvenais klīniskais partneris.  Seminārā tika plānots arī  turpmākais darbs, lai testētu un ieviestu šādas tehnoloģijas Latvijā un attīstītu šo tehnoloģiju lietošanu diagnostikā.
*ISOCS – International Society for Olfaction and Chemical Sensing (Starptautiskā elektronisko degunu un ķīmisko sensoru biedrība), kas apvieno dažādus elektronisko degunu un sensoru ražotājus no visas pasaules).

Semināra mājas lapa: https://www.olfactionsociety.org/

Dalīties