6. oktobrī LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta vadošā pētniece Signe Mežinska piedalījās seminārā Tībingenē, kuru līdzorganizēja kopā ar Tībingenes Universitātes Medicīnas fakultātes Medicīnas ētikas un vēstures institūtu. Semināra tēma bija ētiskās problēmas adipozitātes profilaksē.

Adipozitātes profilakse nenoliedzami ir būtisks sabiedrības veselības uzdevums, tomēr ir virkne ētisku jautājumu, kuri ir jārisina, plānojot un īstenojot sabiedrības veselības programmas šajā jomā. Seminārā tika diskutēts gan par stigmatizācijas un stereotipu ietekmi uz adipozitātes profilakses programmu efektivitāti, gan dažādu iesaistīto pušu atbildības jomām, gan ētiskajām problēmām specifiskos adipozitātes profilakses pasākumos, kā arī ēšanas paradumu kulturālo un sociālo nozīmi. Kā atsevišķa tēma tika izvirzīta arī jauno tehnoloģiju izmantošana svara samazināšanas un veselīgu dzīvesveidu veicinošās programmās, analizējot problēmas, kas saistītas ar privātuma aizsardzību, datu uzkrāšanu un izmantošanu dažādiem mērķiem un izstrādāto mobilo aplikāciju efektivitātes pierādījumu nepieciešamību. Īpaša uzmanība tika pievērsta bērnu un jauniešu adipozitātes profilakses programmu ētiskajam izvērtējumam.

Semināra rezultātā tika izveidota sadarbība starp partneriem no Latvijas, Lietuvas, Polijas un Vācijas. Balstoties uz semināra rezultātiem, ir plānots sagatavot un iesniegt plašāku projektu par adipozitātes profilakses ētiskajiem aspektiem. Plānotā pieteikuma mērķis ir izveidot instrumentu adipozitātes profilakses pasākumu sistemātiskai ētiskai analīzei.

Latvijas un Lietuvas pārstāvju dalību seminārā atbalstīja Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs.

Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja projektu finansiāli atbalsta Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests (DAAD) no Vācijas Ārlietu ministrijas piešķirtajiem līdzekļiem.

Dalīties