2017. gada 20. līdz 22. septembrim Tallinā, Igaunijā norisinājās Baltijas tiesu medicīnas ekspertu asociācijas (BMLA) konference (http://www.ekei.ee/en/bmla-baltic-medico-legal-association/bmla-conference-2017). Konferences organizētājs - Igaunijas Tiesu zinātņu institūts. Konferencē piedalījās septiņpadsmit Valsts Tiesu medicīnas ekspertīzes centra darbinieki – 16 tiesu medicīnas eksperti, t.sk. LU KPMI Tiesu medicīnas pētījuma nodaļas vad.p.i., vadošā pētniece, Dr.med., vecākā tiesu medicīnas eksperte Jolanta Vamze-Liepiņa.

Konferencē tika pārstāvēta Igaunija, Lietuva, Latvija, Somija, Vācija, Ungārija, Īrija, Slovākija, Portugāle, Lielbritānija, Turcija, Japāna, Kazahstāna, ASV. Konference tika organizēta ar mērķi iepazīstināt klātesošos ar jaunākām diagnostikas metodēm tiesu medicīnā, toksikoloģijā, ģenētikā, dalīties pieredzē tiesu medicīnas organizatoriskajos jautājumos, veicināt pieredzes apmaiņu, sadarbību, kā arī dibināt jaunus un nostiprināt esošos savstarpējos kontaktus.

Konferencē tika izskatītas tēmas par bērnu seksuālās izmantošanas pazīmju diagnostiku, toksikoloģijas jaunākie sasniegumi un izmeklēšanas metodes, ārstniecības prakses kļūdu izmeklēšana (t.sk., ar prezentāciju arī Latvijas pārstāvji un J.Vamze-Liepiņa kā līdzautore prezentācijai “5-year – 2011-2015 analysis of medical negligence cases in Latvia”), praktiskā tiesu medicīna (t.sk., ar prezentāciju arī Latvijas pārstāvji un J.Vamze-Liepiņa kā autore prezentācijai “Sudden cardiac death in younger than 40 and forensic medicine practise in Latvia, 2007-2011”) un tiesu medicīnas organizatoriskie jautājumi un jauno speciālistu apmācība. Konferencē tika prezentēts arī rezidenta tiesu medicīnā S.Dubencova pētnieciskais darbs “Chronic liver damage efdfect on lethal ethyl alcohol poisoning”, kura darba vadītāja bija J.Vamze-Liepiņa.

Konferences laikā notika arī Tiesu medicīnas Eiropas padomes (ECLM) Ģenerālās asamblejas sanāksme, kuras laikā tika pārvēlēts ECLM prezidents un atkārtoti tika ievēlēts tiesu medicīnas profesors D.N.Vieira no Portugāles. ECLM ir oficiālā organizācija, kas nodarbojas ar tiesu medicīnas jautājumiem Eiropā – zinātnes, izglītības un profesionālajiem jautājumiem, kas attiecas uz šo disciplīnu Eiropas līmenī.

Dalīties