Publikācijā secināts, ka visdaudzsološākais biomarķeru kandidāts kuņģa vēža noteikšanai ir piridīns. Atšķirības gaistošo marķieru spektrā var izskaidrot ar vēzi saistītām izmaiņām atsevišķu fermentu aktivitātē vai vielmaiņas reakcijās. Šī pētījuma rezultāti apstiprina, ka kuņģa vēzis ietekmē ķīmisko pirkstu nospiedumu, ko veido gaistošās vielas kuņģa audos.
Raksta autori ir Pawel Mochalski, kopā ar Daria Ślefarska-Wolak pārstāvot Kelces Jana Kočanocka Universitātes Ķīmijas institūtu (Jan Kochanowski University of Kielce Institute of Chemistry), Insbrukas universitātes Elpošanas pētījumu insitūtu (University of Innsbruck Insitute of Breath Research), Mārcis Leja, pārstāvot Gremošanas slimību centru GASTRO un kopā ar Lindu Mežmali arī Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtu, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāti un Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu. Tāpat publikāciju gatavojuši Veronika Patsko no Ukrainas Nacionālā Vēža insitūtuta (National Cancer Institute of Ukraine), Clemens Ager un Chris A. Mayhew, pārstāvot Insbrukas universitātes Elpošanas pētījumu institūtu, Agnieszka Królicka no AGH Zinātnes un tehnoloģiju universitātes Zinātnes un keramikas materiālu nodaļas Būvmateriālu tehnoloģiju nodaļas (AGH University of Science and Technology Faculty of Materials Science and Ceramics Department of Building Materials Technology), un Gidi Shani un Hossam Haick no Izraēlas Tehnoloģiju intsitūta Technion Rasela Berija Nanotehnoloģiju institūta Ķīmiskās inženierijas nodaļas (Technicon—Israel Institute of Technology Russel Berrie Nanotechnology Institute Department of Chemical Engineering).
Raksts brīvpieejā lasāms: https://www.mdpi.com/2075-4418/13/3/335