Ar mērķi uzlabot sadarbību visos vēža skrīninga veidos un veicināt viedokļu apmaiņu par projektu attīstību, 2024. gada 16. oktobrī Eiropas Vēža organizācija rīkoja 4. Sadarbības sanāksmi, kurā projektu TOGAS pārstāvēja Latvijas Universitātes Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (LU KPMI).

Sanāksmē, ko atklāja Eiropas Vēža organizācijas pārstāvis Rikardo Mošeti (Riccardo Moschetti) piedalījās arī projektu SOLACE (Strengthening the screening of LungCancer in Europe), EUCanScreen (Joint action on implementation of cancer screening programmes) un PRAISE-U (PRostate cancer Awareness and Initiative for Screening in the European Union) projektu administratīvie un zinātniskie vadītāji, kuri stāstīja par projektu gaitu un pārrunāja iespēju veidot pilnvērtīgas un ilgtspējīgas vēža skrīninga programmas, pieejamas visiem ES iedzīvotājiem.
Tas ir īpaši svarīgi, jo pastāvošās skrīninga programmās ES ir nepieciešams novērst nepilnības, kā arī izstrādāt jaunas vēža veidiem, kuriem vienotas stratēģijas nav.  Agrīnas saslimstības ar vēzi atklāšana un skrīnings ir ļoti svarīgi, lai uzlabotu pacientu izdzīvošanas rādītājus.
Ne mazāk svarīgi, lai realizējot projektus, to pārstāvji savā starpā dalītos ar datiem un zināšanām, tādā veidā izvairoties no darbību dublēšanās un ietaupītu līdzekļus. Tāpēc šāda veida sanāksmes, kurās kopīgi piedalās pārstāvji no dažādiem projektiem ir ļoti vērtīgas. 
“ES finansēto Vēža skrīninga īstenošanas projektu sanāksme noslēdzās ar apņemšanos turpināt darbu pie efektīviem vēža skrīninga risinājumiem Eiropā un turpināt sadarbību starp dažādiem projektiem. Atziņas, kas iegūtas kopīgi daloties ar projektu gaitā uzkrāto pieredzi palīdzēs nonākt pie pēc iespējas kvalitatīvākiem rezultātiem, kas svarīgi ne tikai vēža skrīninga programmu izveidē bet to ilgstpējas un pieejamības nodrošināšanai,” sacīja Danute Ražuka-Ebela, TOGAS projekta zinātniskā koordinatore, uzsverot, ka sinerģija starp TOGAS, SOLACE, PRAISE U un EUCanScreen projektiem sniedz nozīmīgu iespēju vienoti uzlabot vēža skrīningu visā Eiropā.
“Lai gan katrs projekts attiecas uz konkrētu vēža veidu — kuņģa, plaušu, prostatas, tiem ir kopīgs visaptverošs mērķis - samazināt vēža radīto slogu un veicināt vienlīdzīgu piekļuvi skrīninga programmām,” rezumēja D.Ražuka-Ebela.
 

Dalīties