No 10. līdz 11. oktobrim Rīgā norisinājās projekta "Garīgo slimību starppaaudžu pārneses izpratne un prognozēšana (FAMILY)" ģenerālā asambleja.

Foto: Toms Grīnbergs, LU

Ģenerālās asamblejas dalībnieki sniedza prezentācijas par projekta progresu katrā no deviņām darba pakotnēm, aptverot tādas tēmas kā multimodālā integrācija, noturības individuālā paredzēšana, epiģenētikas loma garīgo slimību starppaaudžu pārnesē, smadzeņu mērījumi, pārmantošanas ceļi, bioloģisko un uzvedības faktoru nozīme, peļu modeļu izmantošana, kā arī projekta datu uzglabāšana un rezultātu izplatīšana.

Latvijas Universitātes Medicīnas un dzīvību zinātņu fakultātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta vadošie pētnieki Signe Mežinska un Ivars Neiders sniedza prezentācijas par astotajā darba pakotnē (Starppaaudžu garīgo slimību pārneses riska un prognozēšanas ētiskie aspekti un sociālās sekas) līdz šim veiktajiem pētniecības darbiem. 
 
Projekta FAMILY mērķis ir cilvēku ar garīgo slimību pieredzi un viņu ģimeņu dzīves kvalitātes uzlabošana. Tas izmanto inovatīvus prognozēšanas modeļus, kas balstīti dziļākā izpratnē par garīgo slimību starppaudžu pārmantojamības mehānismiem. Projektā tiek veikts darbs, lai sniegtu garīgās veselības aprūpes speciālistiem jaunus, uz ģimeni orientētus riska paredzēšanas rīkus, kas ļautu savlaicīgi identificēt paaugstinātu saslimšanas risku pieaugušajiem un bērniem. Astotā darba pakotne, kurā piedalās KPMI pētnieku grupa, koncentrējusies uz ētikas vadlīniju izstrādi, kas palīdzētu šos rīkus ieviest atbildīgā praksē.


 
Projekts FAMILY ir finansēts no Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis Eiropa” saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 101057529, ko finansē Eiropas Savienība. Rakstā paustie uzskati ir tikai autora(-u) viedoklis un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Eiropas Veselības un digitālās izpildaģentūras viedokli. Eiropas Savienība nav par to atbildīga.

Dalīties