2. septembrī Briselē, Beļģijā notika Integrēto svarīgo projektu visas Eiropas interesēs jeb IPCEI (Important Project of Common European Interest) plānošanas sanāksme, kurā piedalījās arī Latvijas Universitātes Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) direktors Mārcis Leja.

LU KPMI projekta mērķis ir attīstīt izelpas gaistošo marķieru diagnostikas konceptu agrīnai vēža personalizētai diagnostikai.

“Šobrīd attīstība Eiropā gaistošo marķieru jomā ir viedokļa noteicējs globālajos risinājumos, tāpēc šī projekta realizēšana būs būtisks solis konkurētspējas priekšrocību nostiprināšanā, virzot tehnoloģijas tuvāk klīniskajam pielietojumam,” uzsvēra M.Leja.

Projekts paredz izstrādāt tehnoloģiju agrīnai audzēju diagnostikai un personalizētam skrīningam, izmantojot konceptuāli jaunu diagnostikas pieeju.

Projekta realizācijas gaitā tiks radīta gan pati tehnoloģija, gan – lielajos datos balstīti diagnostikas algoritmi. Sagaidāms, ka izstrādātā tehnoloģijas potenciāls ir radikāli mainīt pieeju agrīnai vēža diagnostikai gan Eiropā, gan ārpus tās. Eiropas komersantu iesaiste ļaus attīstīt to intelektuālo īpašumu un attīstīt ražošanu šīm tehnoloģijām ES.

Paredzams, ka projektā varētu tikt iesaistīti jau līdzšinējie sadarbības partneri: Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Gremošanas slimību centrs GASTRO, Akadēmiskā histoloģijas laboratorija un SIA Longenesis. No starptautiskajiem partneriem paredzēts piesaistīt Ulmas Universitāti no Vācijas, Barselonas Supercomputing centru un Katalonijas bioinžinierijas institūtu.

Projekta plānotās izmaksas ir aptuveni 4 miljoni eiro.

Par IPCEI

Veselības IPCEI mērķi noteikti 2022. gada manifestā, ko parakstīja 16 dalībvalstis.

Lai atbalstītu kopējos Eiropas mērķus, jo īpaši tos, kas noteikti Eiropas farmācijas stratēģijā, IPCEI risinās trīs galvenos mērķus:

  • Sniegs nozīmīgu ieguldījumu Eiropas veselības savienībā, jaunajā Eiropas rūpniecības stratēģijā un tās atjaunināšanā;
  • Veicinās fundamentālu inovatīvu ražošanas procesu pirmo rūpniecisko ieviešanu, jo īpaši ilgtspējīgu;
  • Veicinās augstāko līmeni, kvalitatīvu un pieejamu veselības aprūpi, izstrādājot jaunus produktus un pakalpojumus ar augstu pētniecības un inovācijas saturu.
     

Dalīties